OLIE EN AZIJN » Junmai-Shu Sake Vinegar

Junmai-Shu Sake Vinegar

€ 31,45 excl. BTW

€ 33,34 incl. BTW

Inhoud: 700 ml


De junmai-shuzu staat op het hoogse azijnschavotje. Hier is de basis een artisanale junmai-sake waar azijnmoer wordt aan toegevoegd voor de persing. Na een gisting van ongeveer 150 dagen (er is dan ongeveer 4% alcohol gevormd) wordt de gisting gestopt door koude. Dan gaat deze azijn gedurende een jaar op dennenhouten vaten.

Marushouzu

In Japan, en vooral in West Honshu is de traditie van azijn maken, zo oud als de straat.  Azijn wordt traditioneel gemakt van gerst of rijst, en later tevens van sake, en wordt in klei potten bewaard ter fermentatie met de azijnmoer, in Japan meestal Aspergillus Oryzae.  Tijdens de trage fermentatie, steeds buiten, wordt dee met de hand gedurende 3 tot 6 maanden omgeroerd, tijdens deze periode wordt zetmeel omgezet naar vergistbare suikers om zo ethanol te vormen tijdens de gisting.  De aanwezigheid van nauurlijke gisten doen de rest ... Azijn is ook weer zeer belangrijk in de Japanse keuken.  Reeds 5000 jaar geleden waaide de productie en het gebruik ervan mee over vanuit China.

Deze in 1879 gestichte traditionele azijnbrouwer zit verstopt in de dichte wouden van het Kumano gebergte. Een gebergte gezegend met zeer puur bronwater en zuivere lucht, beiden onontbeerlijk voor een het produceren van een topazijn. 

Industriële azijnproductie duurt ongeveer 2 dagen, Marushouzu doet er minstens 500 dagen over om hun topazijnen te vervolmaken.

Aanverwante producten