OLIE EN AZIJN » Ichibanshibori Goma Abura

Ichibanshibori Goma Abura

€ 27,16 excl. BTW

€ 28,79 incl. BTW

Inhoud: 275 ml


Sesamolie is een volledig plantaardige olie afkomstig van sesamzaadjes van de sesamplant. Men is niet zeker wat de originele oorsprong van de plant is, men vermoedt Zuid-India maar het verhaal van Ali-Baba (Sesam, open U, naar analogie van de fruitkokon waarin de sesamzaadjes zitten aan de plant), zaait verwarring... Sesam heeft altijd symbool gestaan voor tekenen van rijkdom. Sesamolie wordt vooral gemaakt in Zuid-India en heel Zuidoost-Azië en wordt er vooral gebruikt als smaakversterkende olie, dus niet als bak of braadolie. Er zijn in Japan verschillende methodes. De meest gebruikte is de koude persing en levert een bijna kleurloze olie op. Om nog meer smaak te geven worden lichtjes gegrilde sesamzaadjes gebruikt. Sesamolie is rijk aan vitamine E, mineralen, polyongesatureerde vetzuren en werkt cholesterolverlagend. Gebruik deze zeer aromatische olie doordacht en u zal zien dat ze een zeer aangename toegevoegde waarde geeft aan uw vinaigrettes, marinades, dips, enz.

Yamada Seiyu

De stichter van Yamada Seiyu, Henko, de overgrootvader van de huidige generatie sukkelde met gezondheidsproblemen tot hij de Japanse filosoof en grondlegger van de moderne Macrobiotica, Sakurazawa Yukikazu (in het westen bekend als George Ohsawa). Als beloning omdat zijn gezondheid enorm verbeterde besloot hij volledig natuurlijke sesamolie te maken, en werd op slag in Japan zeer gegeerd. Na zijn dood echter in 1979 werd het bedrijf even gesloten. Maar niet voor lang want zijn zoon, Kouichi, in een voedseldiepvries-bedrijf werkzaam was, besloot toch maar het levenswerk van zijn vader voort te zetten. Momenteel zijn ze één der enige die biologische sesam olie maken in Japan. Hun product de henko teshibori goma abura is een unieke sesamolie verkregen door het handmatig persen van sesamzaadjes afkomstig van biologisch geteelde sesamplantjes. De zaadjes worden in een gietijzeren pan geroosterd op lage temperatuur, vervolgens geperst waarbij enkel de eerste persing (ongeveer 30 % van het potentieel) wordt gebruikt. De dag erna wordt de olie "gewassen" door water onder de vorm van stoom door de olie te jagen. Na een rustperiode van een drietal weken is het zwaardere water naar de bodem gezakt, de onzuiverheden met zich getrokken. Deze pure olie wordt dan opgewarmd zodat alle waterresten verwijderd worden. Vervolgens wordt de olie door dik Japans papier gegoten en klaar is kees.

Enkele druppels volstaan om je tempura, tofu, gekookte groenten, noedels, soepen, enze een extra smaakdimensie mee te geven.

Aanverwante producten